„Martynka jest cudem” - te słowa lekarza neurologa, którego pierwsza diagnoza brzmiała „ Spastyczne dziecięce porażenie mózgowe czterokończynowe bez szans na samodzielną egzystencję” mówią same za siebie.

Po usłyszeniu diagnozy, kiedy córka miała kilka miesięcy najpierw był szok, a później myśl, że trzeba zrobić wszystko, żeby złagodzić skutki choroby. Od tamtej chwili minęło 7 lat i w tym czasie codzienna rehabilitacja, masaże, wizyty u specjalistów, liczne pobyty w szpitalach i szukanie coraz nowszych rozwiązań wypełniały każdą wolną chwilę naszego życia, ponieważ wiemy, że to nie cud sprawił, że nasze dziecko jest w dzisiaj w takim stanie, ale wysiłek wielu specjalistów, z którymi współpracujemy do dziś.

Dzisiaj, pomimo iż stan córki jest na tyle dobry, że może uczęszczać do szkoły integracyjnej i uczyć się ze zdrowymi dziećmi, my rodzice nie ustajemy w wysiłkach, bo wiemy, że tylko systematyczna rehabilitacja i praca z dzieckiem pozwoli utrzymać obecny stan.

Jest jeszcze wiele metod leczenia, których chcielibyśmy spróbować, bo być może któraś z nich pozwoli Martynce stanąć samodzielnie na własnych nóżkach – my w to wierzymy.

Codziennie spotykamy się z rodzicami chorych dzieci, nie wszystkich stać na to, żeby zapewnić swojemu dziecku pełną opiekę specjalistów, dlatego też jesteśmy wdzięczni za każdą, nawet najmniejszą pomoc. Koszt jej rehabilitacji to minimum 1500zł.

Monika i Łukasz – rodzice Martynki

Wpłat można dokonywać klikając w świnkę skarbonkę (Przelewy24) lub bezpośrednio na konto:

BZ WBK 05 1090 2590 0000 0001 2234 1060

wpisując w tytule przelewu: imię dziecka oraz kod, który otrzymali Państwo podczas rozmowy telefonicznej

np. z kodem -    " Martynka 05wrzesień21" (UWAGA! ten kod jest przykładowy)

bez kodu -  " Martynka"