Antonina i Oliwier, bliźniaki dwujajowe przyszły na świat przedwcześnie. Pierwsze miesiące życia spędziły na

intensywnej terapii noworodka z aparaturami podtrzymującymi podstawowe funkcje życiowe. Aktualnie oboje

są diagnozowani w kierunku autyzmu oraz FAZ. Dzieci funkcjonują znacznie poniżej normy wiekowej.

ANTONINA:

- Niepełnosprawność sprzężona :

- Autyzm Atypowy

- Afazja motoryczno- czuciowa

- Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim na podstawie czego wydano orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego

- Całościowe zaburzenia rozwojowe (rozwój umysłowy plasuje się poniżej 3 roku życia)

- Zaburzenia głosu i mowy czynnej i choroby słuchu, nadwrażliwość słuchowa.

Opis:

Porozumiewa się za pomocą Echolalii, nie zawsze adekwatnie do sytuacji wynikające z zaburzenia myślenia. Naśladownictwo i identyfikacja z wybranym obiektem, zaburzenia więzi, opóźnione procesy poznawcze, opóźnienie rozwoju psychoruchowego, obniżone napięcie mięśniowe, zaburzenia równowagi.

Antonina we wszystkich działaniach potrzebuje stałego nadzoru i stałej pomocy opiekuna i asystenta. Niesamodzielna, nie zgłasza i myli pojęcia potrzeb fizjologicznych, częściowo karmiona przez opiekuna i asystenta osobistego w przedszkolu specjalistycznym. Kontakt werbalny ograniczony ze względu na słabo wykształconą mowę, koncentracja uwagi zmienna, krótkotrwała. Najgłębiej zaburzone jest rozumowanie ilościowe i przetwarzanie wzrokowo-przestrzenne (niepełnosprawność umiarkowana).

OLIWIER:

- Całościowe zaburzenia rozwojowe

- zespół Aspergera

- ADHD ( bardzo nasilone)

- Zaburzenia zachowania i emocji

- Zaburzenia aktywności i uwagi.

Posiada Opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju oraz Orzeczenie o Potrzebie Kształcenia Specjalnego.

OPIS:

Wskazana opieka laryngologiczna i audiologiczna - przerost migdałka gardłowego i wysokie zagrożenie nosowania po zabiegu adenotomii. Badanie Tympanogramem wykazało nieprawidłowości przepływu fal dźwiękowych, endoskopia krtani wykazała cechy dysfonii hyperfunkcjonalnej i stosuje dietę przeciwrefluksową. Syn nie respektuje kontekstu społecznego, ma zaburzenia czucia głębokiego, jest impulsywny, nadruchliwy - wymaga częstej zmiany aktywności, ponieważ jego uwaga i koncentracja jest krótkotrwała. Funkcjonuje poniżej normy wiekowej w obrębie funkcji behawioralnych, ma potrzebę stymulacji dotykowej.

Sprawcie, by obciążenia z jakimi zmagają się dzieci nie stały na drodze do wyjścia z niepełnosprawności i spełniania marzeń oraz pomóżcie sprawić, by uśmiechnęło się zatroskane serce samotnego rodzica.

Twój 1 % podatku to wielki krok do celu. Pomóż nam usprawnić wygrane życie.
   Przekaż 1 % podatku …. bo Razem Łatwiej.

Wdzięczna Mama.

Cel Szczegółowy: 19/AOKM