Antonina i Oliwier, bliźniaki dwujajowe przyszły na świat przedwcześnie. Pierwsze miesiące życia spędziły na intensywnej terapii noworodka z aparaturami podtrzymującymi podstawowe funkcje życiowe. Aktualnie oboje są diagnozowani w kierunku autyzmu oraz FAZ. Dzieci funkcjonują znacznie poniżej normy wiekowej.

ANTONINA:

* ma głęboko zaburzony rozwój społeczno-emocjonalny, komunikowania się oraz funkcji behawioralnych

* rozwój spostrzegania i koordynacji wzrokowo-ruchowej zaburzony i na poziomie dziecka ok 3-5 miesięcznego

* pobudzona ruchowo

* wymaga wielospecjalistycznej, intensywnej stymulacji rozwoju, wspierania rozwoju poznawczego i emocjonalno-społecznego

* uczęszcza na zajęcia z nabywania umiejętności tworzenia relacji z dziećmi, metod behawioralnych, stopniowo uczy się nowych umiejętności

* była hospitalizowana na oddziale kliniki gastroenterologii, hepatologii i zaburzeń odżywiania z powodu znacznej niedowagi i niedowzrostu

* pozostaje pod opieką audiologiczną i neurologiczną, kardiologiczną oraz kontroli, które wykluczają małogłowie

* skierowana na turnus logopedyczny w Międzylesiu

OLIWIER:

* zadania motoryczne wykonuje na poziomie dziecka 12-17 miesięcznego

* objęty wielospecjalistycznymi działaniami wspierającymi rozwój

* ma zaburzenia emocjonalne, wpada w silną agresję i złość

* zaburzenia czucia i dotyku, stąd potrzeba stymulacji dotykowej - ćwiczenia z przedmiotami z różnych materiałów o różnej konsystencji

* jego rozwój przebiega nieharmonijnie

* został skierowany na oddział foniatryczny z powodu guzków na krtani i długotrwałej nienaturalnej chrypy

* jest pod opieką neurologiczną, kardiologiczną, gastrologiczną, chirurgiczną

Sprawcie, by obciążenia z jakimi zmagają się dzieci nie stały na drodze do wyjścia z niepełnosprawności i spełniania marzeń oraz pomóżcie sprawić, by uśmiechnęło się zatroskane serce samotnego rodzica.

Twój 1 % podatku to wielki krok do celu. Pomóż nam usprawnić wygrane życie.
   Przekaż 1 % podatku …. bo Razem Łatwiej.

Wdzięczna Mama.

Cel Szczegółowy: 19/AOKM