Moje małe cudaki Antonina i Oliwier, bliźniaki dwujajowe urodzone 20.10.2016r. przyszły na świat przedwcześnie. Z powodu powikłań ciąży, dzieci toczyły heroiczną walkę, pełną bólu i cierpienia. Aktualnie są pod wielospecjalistyczną opieką. Trudne i ciężkie pierwsze dwa miesiące życia spędziły na intensywnej terapii noworodka w inkubatorach z aparaturami podtrzymującymi podstawowe funkcje życiowe. Każda sekunda moich Aniołków była zagrożona.

Przeszli od niewydolności oddechowej, przez antybiotykoterapie empiryczną, żywienie prowadzone drogą cewnika, asymetrię układu komorowego, zaburzenia rytmu serca, retinopatię wcześniaczą poprzez silną niedokrwistość w wyniku której, trzykrotnie przetaczano dzieciom krew.

Obecnie dzieci uczęszczają na terapie integracji sensorycznej w Centrum Terapii Dzieci i Młodzieży w Mińsku Mazowieckim. W dalszym ciągu są problemy z mową - mimo prób rozwoju mowy dzieci nadal nie mówią. Zakwalifikowały się na dzienny turnus rehabilitacyjny w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu. Córka Antonina czeka na miejsce odnośnie dietetyki z racji znacznej niedowagi i niedowzrostu oraz jest w trakcie diagnozy autyzmu. Syn Oliwier ma problemy z wyrażaniem emocji, wkrada się agresja. Nadal mają opóźnienie psychoruchowe.

Sprawcie, by obciążenia z jakimi zmagają się dzieci nie stały na drodze do wyjścia z niepełnosprawności i spełniania marzeń oraz pomóżcie sprawić, by uśmiechnęło się zatroskane serce samotnego rodzica.

Twój 1 % podatku to wielki krok do celu. Pomóż nam usprawnić wygrane życie.
   Przekaż 1 % podatku …. bo Razem Łatwiej.

Wdzięczna Mama.

Cel Szczegółowy: 19/AOKM