Nasza córeczka Małgosia urodziła się 24.08.2013 jako wcześniak w 36 tygodniu ciąży z wrodzonym zakażeniem wirusem cytomegalii, który spowodował uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego. Gosia jest pod stałą opieką neurologa, ortopedy, kardiologa, audiologa (ma prawostronny niedosłuch, nosi aparat), okulisty, psychologa dziecięcego i neurologopedy. Dziecko nie potrafi samodzielnie chodzić, pionizuje się trzymając się mebli, wymawia tylko pojedyncze słowa i sylaby.

Gosia wymaga intensywnej rehabilitacji ruchowej, terapii wzroku, a także innych zajęć wspomagających rozwój umysłowy. Potrzebny jest również sprzęt rehabilitacyjny. Chcielibyśmy również dać Małgosi możliwość uczestniczenia w specjalistycznych turnusach rehabilitacyjnych przynajmniej dwa razy w roku, gdzie byłaby poddawana intensywnemu usprawnianiu w formie zróżnicowanych zajęć terapeutycznych. Koszt takiego turnusu wynosi około 5.000 zł.

Pomimo swojej niepełnosprawności, Małgosia jest bardzo pogodnym i wesołym dzieckiem, często się śmieje, lubi się przytulać. Bardzo lubi słuchać muzyki, ma swoje ulubione piosenki i bajki, lubi zwierzęta, szczególnie kotki.

Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby Małgosia mogła samodzielnie chodzić, bawić się i uczyć jak inne dzieci. Mamy jeszcze 6 letnią córkę, która choruje na astmę oskrzelową i potrzebuje drogich leków. Niestety powyższe potrzeby przerastają możliwości finansowe naszej rodziny, dlatego prosimy o wsparcie finansowe.

Serdecznie dziękujemy za każdą pomoc

Rodzice Małgosi- Edyta i Michał z siostrzyczką Olą

Cel Szczegółowy: 11/MZ

z dopiskiemDarowizna na rzecz Małgosi Zbrojkiewicz 11/MZ”