Cześć!

Mam na imię Filip. Urodziłem się 1 marca 2000 roku w Poznaniu, gdzie nadal mieszkam. Mam starszą o 2 lata siostrę i oczywiście rodziców. Po porodzie dostałem 10 pkt w skali Apgar i wydawało się, że wszystko jest ok, lecz na drugi dzień wykryto u mnie złożoną wadę serca. Musiałem być szybko zoperowany i w 4 dobie życia przeszedłem pierwszą operację serca, a 3,5 m-ca później kolejną. Po pierwszej operacji było tak źle, że lekarze nie dawali mi większych szans. Przez 1,5 m-ca oddychałem za pomocą respiratora. W międzyczasie byłem reanimowany, przeszedłem sepsę, zapalenie płuc i kilka innych komplikacji. Zaraz po drugiej operacji okazało się, że w wyniku powikłań mam wodogłowie pokrwotoczne i po kilku nakłuciach lędźwiowych, w 5 m-cu życia, zdecydowano o wszczepieniu zastawki komorowo-otrzewniowej, która odprowadza płyn rdzeniowo-mózgowy. Powoli wszystko zaczęło się układać, gdy około 11 m-ca życia, badanie słuchu wykazało głęboki, obustronny niedosłuch. Przez ponad 2 lata nosiłem aparaty słuchowe, a gdy miałem 3,5 roku przeszedłem operację wszczepienia implantu ślimakowego. Parę dni później uaktywniła się epilepsja. Aktualnie przyjmuję leki przeciwpadaczkowe. W związku z zaburzeniami zachowania i emocji, od 6 klasy szkoły podstawowej mam indywidualny tok nauczania i jestem pod opieką psychiatry. Tu również jestem wspomagany farmakologicznie. Pomimo wielu problemów na co dzień jestem pogodnym i wesołym chłopcem. Bardzo lubię grać w kręgle razem z siostrą i rodzicami, grać w gry planszowe i na play station. Na co dzień jednak potrzebuję stałej opieki ze strony rodziny. Leczę się w kilku poradniach specjalistycznych (kardiologicznej, neurologicznej, neurochirurgicznej, otolaryngologicznej, okulistycznej i psychiatrycznej).

Kochani, myślę, że Wasza pomoc ułatwi mi codzienność. Wasze wsparcie pomoże mi przy zakupie akcesoriów związanych z niepełnosprawnością, zakupie leków, leczeniu i rehabilitacji.

Dziękuję wam z całego serca.

Filip z rodzicami

Cel Szczegółowy: 35/FT

z dopiskiem „Darowizna na rzecz Filipa Torki”