Historia

Idea powstania fundacji sięga roku 2010 kiedy to założyciel Mariusz Skrok prowadził firmę która zajmowała się sprzedażą sprzętu rehabilitacyjnego. Zakup takiego sprzętu wiąże się często z ogromnymi kosztami nie wspominając już o kosztach rehabilitacji. Przykro było patrzeć jak wiele potrzebujących osób nie stać na jego zakup. Powstał więc pomysł aby pozyskiwać środki na zakup sprzętu i finansowanie zabiegów najbardziej potrzebującym dzieciom. Z czasem zaczęła powstawać fundacja. Pierwsze zapisy i zebrania odbyły się w 2012 roku, natomiast rejestracja w kwietniu 2013 roku. Od tego czasu zespół fundacji oraz wolontariusze realizują cele statutowe.

Fundacja Razem Łatwiej powstała z myślą o chorych dzieciach, które mają szanse na normalne, szczęśliwe życie, lecz nie zawsze mają warunki by to osiągnąć. Każdy z nas doskonale wie, ze największą przeszkodą są finanse.

Dla każdego rodzica największym dramatem w życiu jest choroba dziecka, szczególnie ta którą można wyleczyć lub ograniczyć jej rozwój ale nie ma na to wystarczających środków finansowych. Myśl, że dziecku można pomóc, lecz nie stać nas na to sprawia, że rodzice często obwiniają siebie o chorobę dziecka, a psychiczny dyskomfort wpływa na funkcjonowanie rodziny. Dlatego właśnie powstała nasza Fundacja. Staramy się pomóc każdemu kto do nas trafi i poprosi o pomoc. Nie pozostajemy obojętni na żadne prośby. Informacje otrzymywane od rodziców są weryfikowane, a następnie są rozpatrywane według ustalonych kryteriów. Pieniądze przeznaczane są na zabiegi, operacje, terapie i rehabilitacje.  Razem ratujemy zdrowie i życie dzieci, które bez naszej pomocy nie mają szans na wyzdrowienie.

„ W kwietniu tego roku urodził mi się syn – Aleksander. Dopiero wtedy naprawdę zrozumiałem czym jest prawdziwa troska o dziecko. Olek jest najlepszym, co mi się przytrafiło w życiu, jestem z niego bardzo dumny i jako jego ojciec chciałbym uchronić go od wszystkich krzywd. Tym bardziej rozumiem rodziców, którzy walczą o godne życie dla swoich pociech. Podziwiam ich za siłę i wiarę jaką mają w walce z chorobą dziecka. Dopóki oni wierzą, że ich dziecko ma jakąkolwiek szanse na poprawę zdrowia to my również będziemy wierzyć i pomagać im w tej walce . Dziecko to prawdziwy cud i my musimy o ten cud dbać.”

M. Błażkiewicz – Wiceprezes Fundacji

To dzięki Państwa zaufaniu i hojności możemy wraz z rodzicami stawiać czoła chorobom ich dzieci. To dzięki Wam możemy dać im nadzieje, że ich trud i wiara nie pójdą na marne. Każdy dzień to zarówno dla nich jak i dla nas nowe wyzwanie. Rodzice walczą o zdrowie swoich dzieci a my ich walkę wspieramy. Nie mamy magicznej różdżki, która by wyleczyła ich dzieci, ale dzięki Państwa dobroci mamy wiarę , nadzieje i pieniądze na ich leczenie.

W imieniu swoim i naszej Fundacji DZIĘKUJEMY, że jesteście z Nami !