Leoś urodził się 9 czerwca 2016 roku, jest pogodnym dzieckiem, zarażającym uśmiechem. Gdy syn skończył
ok. 1,5 miesiąca zauważyliśmy, że „cieszy się” bardziej lewą stroną ciała, a prawa jest jakby nieco bezwładna.

Podczas konsultacji z pediatrą dostaliśmy skierowanie do poradni neurologicznej, genetycznej i na dzienny oddział
rehabilitacji – tak zaczęła się nasza walka z niezidentyfikowaną chorobą, wiedzieliśmy tylko, że dziecko ma
obniżone napięcie mięśniowe i dysmorfię twarzy.

Dzięki szybkiemu działaniu i intensywnej rehabilitacji Leon zaczął chodzić mając skończone 23 miesiące. Po wykonaniu specjalistycznych badań okazało się, że Leon ma zespół włosów niedających się uczesać, a w główce zmiany niedotlenieniowo-niedokrwienne z okresu okołoporodowego i torbiel pajęczynówki.
Obecnie walczymy z:
- niepełnosprawnością ruchową, w tym z afazją
- dyspraksją
- obniżonym napięciem mięśniowym
- zaburzeniami rozwoju mowy o typie afazji mieszanej
- nieharmonijnym rozwojem psychoruchowym
- opóźnionym rozwojem motoryki dużej
- problemami z utrzymaniem i właściwą pionizacją ciała
- obniżonymi zdolnościami manualnymi i grafomotorycznymi, brakiem precyzji w zakresie motoryki małej
- dużym pobudzeniem ruchowym, znaczną przerzutnością uwagi i problemami z finalizacją aktualnie wykonywanych zadań
- krótkim czasem skupienia uwagi w sytuacjach zadaniowych
- nauką zgłaszania swoich potrzeb fizjologicznych

Leon chodzi do przedszkola integracyjnego i jest pod stałą opieką neurologa oraz uczęszcza na zajęcia indywidualne z logopedą, rehabilitantem, pedagogiem specjalnym, psychologiem zarówno w przedszkolu, jak i poza nim. Uwielbia hipoterapię.

Dzięki ciężkiej pracy Leonka i wielu wspaniałych ludzi, Leo robi postępy, nie dorównuje swoim rówieśnikom, ale każda nowa mała rzecz, nowe słowo nas cieszy i daje nam ogromną nadzieję na jego lepszą, samodzielną przyszłość.
Niestety nie jesteśmy w stanie w 100% pokryć kosztów związanych z leczeniem i terapią syna, dlatego zwracamy się do Państwa o pomoc.
Cel Szczegółowy: 11/IB

Ul. Jana Pawła II 3/11 , 62-030 Luboń
z dopiskiem „Darowizna na rzecz Igora Borowiak”