Jako pierwszy postanowiliśmy wyremontować pokój Małej Wiktorii, która po prostu urzekła nas swoim ciepłem. Jest bardzo dzielną dziewczynką, która na co dzień zmaga się z wieloma chorobami. Wiktoria ma 6 lat. Urodziła się jako wcześniak w 27 tygodniu ciąży. Stan zdrowia z chwilą narodzin  był bardzo ciężki, lekarze nie dawali jej szans przeżycia, ponieważ zdiagnozowali:
- mózgowe porażenie dziecięce,

- małogłowie,

- dysplazję oskrzelowo-płucną,

- po wykonaniu rezonansu magnetycznego stwierdzono u Wiktorii znaczny zanik móżdżku, mózgu i pnia mózgu,

- zanik częściowy nerwów wzrokowych, krótkowzroczność, astygmatyzm,

- obniżone napięcie mięśniowe,

- opóźniony rozwój psychomotoryczny,

- wylew II stopnia do mózgu,

- skoliozę prawostronną,

- zaparcia,

- klatkę piersiową lejkowatą – w wyniku, czego płuca są mniej wydolne, co wiąże się z częstszymi infekcjami, a serce jest przesunięte w lewą stronę, co utrudnia badanie UKG serca ( w wieku 9 lat planowa jest operacja uniesienia klatki piersiowej),

- ZZO IV stopnia,

- w przyszłości również czeka Wiktorię operacja bioderek, ponieważ panewka nie jest prawidłowo wykształcona i lewe biodro wystaje już ok.25% poza panewkę, aby ten proces nie postępował szybko potrzebna jest intensywna rehabilitacja,

- badanie EEG mózgu jest nieprawidłowe. Wiktoria często (ok. 20 x dziennie się wyłącza – jest nieobecna).

Choroby na jakie Wiktoria cierpi wymagają stałej opieki, stymulacji wielosensorycznej i rehabilitacji (ruchowej, logopedycznej, psychologicznej, pedagogicznej, tyflopedagogicznej), częstych wyjazdów do specjalistów oraz wyjazdów do ośrodka szkolno-wychowawczego dla dzieci niewidomych.

Wiktoria musi zmagać się z wieloma problemami życia codziennego. Samodzielnie nie je, nie pije i nie przemieszcza się. Jest dzieckiem niemówiącym. Jej komunikacja z otoczeniem opiera się na mimice i dźwiękach oddających jej stany emocjonalne. Akceptacja osób, miejsc oraz tego, co dzieje się wokół Wiktorii, jest wyrażana przez nią uśmiechem.

Wiktoria jest cudem i walczy każdego dnia o namiastkę normalności.

Mój zdrowy pokój

Przeglądając zgromadzone dotychczas materiały w naszej fundacji natrafiliśmy na zdjęcia naszych podopiecznych. Były one różne- zarówno te z rehabilitacji jak i z życia codziennego. O ile sale rehabilitacyjne były czyste, kolorowe i przyjazne to  pokoje niektórych dzieci pozostawiały wiele do życzenia. I tak właśnie zrodził się nasz nowy projekt.  Postanowiliśmy pomagać chorym dzieciom remontując ich pokoje. Życie dziecka z tak wieloma problemami zdrowotnymi jest naprawdę ciężkie, okupione wieloma godzinami rehabilitacji, bólem i łzami. Po ciężkich przeżyciach każdego dnia nasi bohaterowie zasługują na spokojny czas w bezpiecznym i czystym pokoju. Pokój, w którym można spokojnie zasnąć nie martwiąc się o wilgoć, zimno czy zagrzybione ściany.

Będziemy pomagać dzieciom z różnych regionów Polski. Poznajemy różne historie, zaprzyjaźniamy się z rodzicami. Bardzo ciężko jest podjąć decyzję, który pokój wyremontować. Każde z dzieci zasługuje na szansę. Z rozmów dowiadujemy się co sprawiło, ze rodzice nie są w stanie zapewnić lepszych warunków. Często są to historie tragiczne, wyciskające łzy wzruszenia. Rodzice poświęcają wszelkie środki finansowe na leczenie, rehabilitację i dojazdy do klinik, szpitali, co często powoduje, ze brakuje środków na życie codzienne, a co dopiero na remont pokoju.

Bohaterami naszego projektu są normalne rodziny, które w pogoni za zdrowiem własnego dziecka często nie mogą zapewnić mu podstawowych warunków do życia.

Dajmy tym dzieciom szansę na nowy pokój, nowe życie i lepszą przyszłość !

Pokój Wiktorii przed i w trakcie remontu:

Pokój Wiktorii po remoncie:

1. Mamy nadzieję, że w tak czystym i przyjaznym pokoju Wiktoria będzie miło spędzać czas zbierając siły na dalszą walkę o swoje zdrowie. Jesteśmy dumni i cieszymy się, że nasza Fundacja mogła dać tej małej, dzielnej dziewczynce choć namiastkę tego na co zasługuje !