bdMarysia jest naszym wspaniałym, długo oczekiwanym dzieckiem. Urodziła się w maju 2019 roku.
Z radością oczekiwaliśmy na wspólne chwile w domu. Niestety tuż po porodzie zdiagnozowano u Marysi

najostrzejszy typ rzadkiej choroby genetycznej - rdzeniowego zaniku mięśni (SMA1). Oznacza to zmaganie się

już od pierwszych dni życia z problemami z prawidłowym rozwojem ruchowym, utrzymaniem poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego oraz oddechowego, które są zależne również od prawidłowego rozwoju mięśni. Wiąże się to z regularnymi pobytami w szpitalach, wizytami u specjalistów (także poza miejscem naszego zamieszkania), z intensywną i długotrwałą rehabilitacją, koniecznością użytkowania specjalistycznego sprzętu medycznego, a w niedalekiej przyszłości sprzętu ortopedycznego.

Nasze dziecko miało ogromne szczęście, bo już w 6. tygodniu życia otrzymało pierwszą dawkę leku na rdzeniowy zanik mięśni. Nie wyleczy on Marysi, ale być może pozwoli zatrzymać postęp choroby, przywrócić utracone funkcje i w dobrym stanie oczekiwać na możliwość przyjęcia leku genowego, który daje jeszcze więcej nadziei na zdrowie i już niedługo zostanie zarejestrowany w Europie.

Choroba dziecka to dla nas ogromny stres, cierpienie oraz duże nakłady finansowe, ale także nadzieja, że Marysia dzięki leczeniu i odpowiedniej pielęgnacji będzie miała wspaniałe dzieciństwo oraz będzie mogła w przyszłości samodzielnie się poruszać. Każda chwila spędzona z Córką jest dla nas wspaniałym darem, natomiast nagrodą za poniesione wysiłki, każdy uśmiech, którym nas obdarza. Póki co jej największe pasje to patrzenie w lustro i gaworzenie. Wierzymy że dzięki pomocy, leczenie i rehabilitacja będzie przynosić efekty i Marysia będzie przeżywać kolejne wspaniałe chwile a my wraz Nią.

Rodzice Magdalena i Paweł

Cel Szczegółowy: 48/MŁ

z dopiskiem „Darowizna na rzecz Marysi Łazarewicz”