Marysia urodziła się w maju 2019 roku. Z wielką radością cieszyliśmy się na myśl o wspólnych chwilach

spędzanych w domu. Niestety tuż po porodzie zdiagnozowano u Marysi najostrzejszy typ rzadkiej

choroby genetycznej - rdzeniowego zaniku mięśni (SMA1). Pierwszy miesiąc życia Marysia spędziła w szpitalu położniczym na obserwacji. Dopiero gdy jej stan się ustabilizował wróciliśmy do domu. Wówczas rozpoczęliśmy codzienne zmagania z tą chorobą. Podstawowymi problemami w tak wcześnie zdiagnozowanym SMA1 są: bardzo mocno zaburzony rozwój ruchowy (ogólna wiotkość), problemy z połykaniem oraz oddychaniem, ponieważ w przebiegu rdzeniowego zaniku mięśni zanikają również te mięśnie.

Stan Marysi wymaga regularnych pobytów w szpitalach, wizyt u specjalistów (także poza miejscem naszego zamieszkania), intensywnej i długotrwałej rehabilitacji, specjalistycznego sprzętu medycznego oraz ortopedycznego, natomiast w niedalekiej przyszłości sprzętów ułatwiających codzienne funkcjonowanie.

Nasze dziecko miało ogromne szczęście, bo już w 6. tygodniu życia otrzymało pierwszą dawkę leku na rdzeniowy zanik mięśni. Nie wyleczy on Marysi, ale pozwoli zatrzymać postęp choroby, przywrócić wiele utraconych funkcji i w dobrym stanie oczekiwać leczenia dającego jeszcze większe możliwości poprawy stanu zdrowia.

Choroba dziecka to dla nas ogromny stres, cierpienie oraz duże nakłady finansowe, ale także nadzieja, że Marysia dzięki leczeniu i odpowiedniej pielęgnacji będzie miała wspaniałe dzieciństwo oraz będzie mogła w przyszłości samodzielnie się poruszać. Każda chwila spędzona z Córką jest dla nas wspaniałym darem, natomiast nagrodą za poniesione wysiłki, każdy uśmiech, którym obdarza nas Marysia. Wierzymy że dzięki pomocy, leczenie i rehabilitacja będą przynosić efekty i Marysia będzie przeżywać kolejne wspaniałe chwile a my wraz Nią.

Dzięki pomocy serdecznych ludzi udało nam się szczęśliwie zakupić podstawowe sprzęty medyczne oraz ortopedyczne, a także wykonać szereg niezbędnych konsultacji terapeutycznych. Z zebranych dotychczas pieniędzy nabyliśmy m.in. koflator, ssak medyczny, inhalator, pulsoksymetr, worki ambu, urządzenie do elektrostymulacji mięśni twarzowych, siedzisko ortopedyczne, rehabilitacyjny wózek spacerowy, ortezy. Przed nami wydatki związane ze kolejnym sprzętem ortopedycznym oraz bieżącą rehabilitacją dlatego prosimy o wsparcie finansowe Marysi.

Rodzice Magdalena i Paweł

Cel Szczegółowy: 48/MŁ

z dopiskiem „Darowizna na rzecz Marysi Łazarewicz”