Olga mając 13 lat zachorowała na cukrzycę typu 1. Jej organizm z jakiegoś powodu zaczął niszczyć własną trzustkę. Tego procesu w żaden sposób nie można było powstrzymać, insulinę naturalnie produkowaną przez organizm trzeba było zastąpić zastrzykami. Od tego czasu, żeby żyć, Olga musi nieustannie kontrolować poziom cukru we krwi oraz szczegółowo analizować skład i wielkość posiłków. Cukrzyca stale zagraża gwałtownym pogorszeniem stanu zdrowia, a błędna kalkulacja lub pominięcie dawki insuliny, pomiaru cukru czy awaria sprzętu rehabilitacyjnego w kilka godzin może doprowadzić do utraty przytomności, śpiączki, a nawet śmierci. Cukrzyca niewłaściwie leczona prowadzi do strasznych powikłań: niszczy oczy i nerki, prowadzi do martwicy i amputacji kończyn, uszkadza układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. W leczeniu cukrzycy kluczowe są ciągła kontrola stanu organizmu, dieta i odpowiednio dobrana aktywność fizyczna mająca wyjątkowy/szczególny wpływ na wrażliwość organizmu na podawaną insulinę.

Cel Szczegółowy: 26/ON

Ul. Jana Pawła II 3/11 , 62-030 Luboń