Mateusz urodził 15 kwietnia 2006r. 3 tygodnie przed terminem. Był 4-krotnie owinięty pępowiną co przyczyniło się do tego, że dziś cierpi na Afazję Motoryczną. Jest to choroba neurologiczna, która polega na uszkodzeniu części mózgu odpowiedzialnej za część mowy, dlatego też Mateusz bardzo słabo mówi, a do tego nie czyta i nie pisze. Syn ma również poważne problemy z wątrobą - jego alt wynosi 84, gdzie u zdrowego dziecka powinno wynosić 34.

Musimy korzystać z pomocy wielu specjalistów tj: neurologa, neurologopedy, diabetologa, hepatologa, hematologa, psychologa jak i psychiatry.

Wszyscy specjaliści do których musimy jeździć są oddalone od naszej miejscowości około 200 km w jedną stronę, więc jest to spory wydatek. Niestety każde zaniechanie wizyty u lekarza jest bardzo niekorzystne dla mojego dziecka.

Zwracam się do ludzi dobrej woli o pomoc ponieważ sami nie jesteśmy wstanie udźwignąć ciężaru jakim jest leczenie Mateusza.

Z góry dziękujemy za każdy odruch serca, za każdy gest dobroci.

Rodzice Mateuszka

Cel Szczegółowy: 3/MŁ

z dopiskiemDarowizna na rzecz Mateusza Łysek 3/MŁ”