"Ośmiorniczki dla wcześniaków” to akcja charytatywna w której uczestniczy coraz więcej polskich szpitali. Inicjatorką kampanii jest dr Marta Tomaszewska, pediatria z Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka WSzZ w Kielcach. Lekarka przeczytała o bawełnianych ośmiorniczkach dla wcześniaków na blogu Polki mieszkającej w Danii i poprzez media społecznościowe dotarła do kobiet, które charytatywnie zaczęły dziergać zabawki.

Wcześniaki po urodzeniu mają potrzebę chwytania. Zaciskają piąstki na kablach, cewnikach, przewodach, które je otaczają w inkubatorze.W ten sposób mogą sobie zrobić krzywdę. Ośmiorniczka jest nie tylko bezpieczna i przyjazna, ale też kształtem przypomina pępowinę.

sposób m

Akcja jest kierowana do wcześniaków, które leżą w inkubatorach. Jak wiemy wcześniaki tracą ważne dla prawidłowego rozwoju doświadczenia z brzucha matki. Jednym z takich "zabranych" doświadczeń jest pępowina. Dzieci w brzuchu bawią się nią.

Ośmiorniczka ma przypomnieć pępowinę, a przez nią brzuch mamy, w którym wcześniak czuł się bezpiecznie. Dla dzieci atakowanych światłem, dźwiękiem i innymi dla nich agresywnymi bodźcami, nie ma nic ważniejszego niż poczucie bezpieczeństwa. Rodzice nie mogą być na oddziale cały czas i cały czas kangurować,a z taką ośmiornicą dziecko może poczuć się lepiej i mieć choć namiastkę bezpieczeństwa. Dziecko dostaje taką ośmiornicę, która przypomina pępowinę, więc woli bawić się jej mackami niż kablami. Do tego czuje się bezpieczniej, a to niezwykle potrzebne takiemu maluchowi, którego start nie jest łatwy.

Jeśli masz choć odrobinę wolnego czasu i umiejętności dołącz do grupy  Ośmiorniczki dla wcześniaków , przekażemy Ci dokładną instrukcję jakie nici można wykorzystać (każda być nie może, bo ośmiorniczki muszą być odpowiednio wyprane i zdezynfekowane), jakie wypełnienia stosować, no i oczywiście instrukcję krok po kroku jak wykonać ośmiornicę.

Do akcji możecie dołączyć nawet bez umiejętności.
Może masz niepotrzebne nici, może możesz udzielić rabatu na nici, które sprzedajesz?
A może możesz dotrzeć do szpitali i powiedzieć im o akcji?
Albo po prostu mów o akcji.

Z dumą wspieramy ogólnopolską akcję charytatywną

OŚMIORNICZKI DLA WCZEŚNIAKÓW

Motki na Ośmiorniczki trafiły do Szpitala Ginekologiczno  -położniczego na ul. Polnej  w Poznaniu