Staś jest długo wyczekiwanym dzieckiem. Od samego początku niepokoił nas jego naprzemienny zez oraz obniżone napięcie mięśniowe. Dzięki codziennej rehabilitacji do 6 miesiąca życia rozwijał się, lecz wolniej od rówieśników. Synek był kontaktowy, bawił się i uśmiechał.

W ciągu jednej krótkiej chwili, nasze życie zmieniło się. W wyniku ataku padaczkowego Staszek trafił na Oddział Intensywnej Terapii. Utrzymywany był w śpiączce, oddychał za niego respirator.

Wynik rezonansu magnetycznego był dla nas i dla lekarzy dużym zaskoczeniem. Żaden rodzic nie powinien usłyszeć zdania „Proszę przygotować się na najgorsze, zmiany w mózgu są bardzo duże”. Nasz synek jednak nie zna strachu, na przekór wielu, dzięki swojej ogromnej odwadze jak nikt inny stawia czoło trudnej sytuacji, w której się znalazł.

Kiedy minął szok i rozpacz, że Staś będzie niepełnosprawnym dzieckiem postanowiliśmy zrobić wszystko, by godnie żył i rozwijał się na miarę swoich możliwości.

Konieczna jest dalsza diagnostyka - wykonanie badań genetycznych, ponieważ nie wiemy z jaką chorobą się zmagamy i jak ona wpłynie na życie i rozwój naszego syna. Staś musi być pod stałą opieką lekarzy specjalistów oraz fizjoterapeutów. Koszty związane z badaniami, fizjoterapią i turnusami rehabilitacyjnymi przekraczają nasze możliwości finansowe.

W związku z tym zwracamy się z prośbą o pomoc i gorąco dziękujemy za okazane serce

Marta i Piotr Odważni, rodzice Stasia

Cel Szczegółowy: 41/SO

Nr konta 91 1090 1476 0000 0001 3550 0282