Patryk urodził się 25.08.2003 r. w 30 tygodniu ciąży. Pierwsze dni życia nie zapowiadały żadnych problemów. Pod koniec pobytu w szpitalu zachorował na posocznice (zakażenie krwi), co najprawdopodobniej spowodowało wylew krwi do mózgu. Po wyjściu ze szpitala nikt nie mógł wytłumaczyć jego nietypowego zachowania i zdiagnozować choroby. Dopiero w 7 miesiącu jego życia padła diagnoza „dziecięce porażenie mózgowe czterokończynowe”.

Patryk pomimo choroby jest bardzo pogodnym dzieckiem. Codzienną pracą osiąga małymi krokami postępy w swoim rozwoju.codziennie ciężko pracuje i małymi kroczkami osiąga postępy w swoim rozwoju. Obecnie nie potrafi samodzielnie siedzieć, mówić ani chodzić. W badaniu przeprowadzonym na podstawie skali inteligencji dla małych dzieci uzyskał wynik wskazujący na znaczne opóźnienie rozwoju funkcji poznawczych kształtujące się na poziomie upośledzenia umysłowego w stopniu głębokim.

Najbardziej cieszy nas, że dzięki Państwa pomocy widoczne są duże postępy w jego rozwoju.

Poprzez intensywną rehabilitację w domu, w OREW-ie czy na specjalistycznych turnusach potrafi kontrolować trzymanie głowy.

Jest pionizowany i związku z tym przeszedł w październiku 2015 oraz w listopadzie 2016 operację obu stóp, dzięki której łatwiej mu będzie przy pomocy drugiej osoby zrobić kilka kroków. W 2018 roku przeszedł operację bioder.

Nasz syn jest pod stała opieką neurologiczną, rehabilitacyjną, ortopedyczną, okulistyczną, psychologiczną i logopedyczną. Wymaga intensywnej rehabilitacji, odpowiedniego sprzętu ortopedycznego i rehabilitacyjnego, intensywnej ogólnorozwojowej stymulacji. Od 2007 roku cierpi na padaczkę.

Aby Patryk miał szanse rozwoju potrzebne są środki finansowe pozwalające pokryć zakup sprzętu oraz kosztów rehabilitacji w domu, turnusów rehabilitacyjnych

Tylko w ten sposób możemy dać szanse naszemu synowi na sprawniejsze życie, szanse na lepsze jutro.

Cel Szczegółowy: 36/PCH

z dopiskiem „Darowizna na rzecz Patryka Chowaniec”