Mam na imię Paulina i mam 29 lat. W wyniku komplikacji okołoporodowych doszło do niedotlenienia, co z kolei spowodowało szereg zaburzeń neurologicznych. Gdy miałam 13 miesięcy lekarze zdiagnozowali u mnie Mózgowe Porażenie Dziecięce (czterokończynowy niedowład spastyczny). Od momentu rozpoznania choroby jestem stale rehabilitowana. Kilka razy do roku uczęszczam na dwutygodniowe ambulatoryjne turnusy rehabilitacyjne. Dodatkowo jestem podopieczną bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Dzieci Niepełnosprawnych, gdzie 2 razy w tygodniu    chodzę na indywidualną gimnastykę. Dotychczas przeszłam 3 operacje ortopedyczne (pierwszą operację na ścięgna Achillesa w wieku 3 lat oraz 2 kolejne operacje polegające na podcięciu przywodzicieli w wieku 14 oraz 16 lat). Na co dzień poruszam się głównie przy pomocy podpórki trójkołowej (chodzika), natomiast korzystam także z kul oraz wózka inwalidzkiego (dobór zaopatrzenia uzależniony jest od dystansu jaki muszę pokonać). Poza podstawowym schorzeniem borykam się także z problemami zdrowotnymi natury urologicznej (pęcherz neurogenny), pulmonologicznej (astma oskrzelowa) oraz okulistycznej (wada wzroku, astygmatyzm krótkowzroczny, zez rozbieżny).

Podjęte przeze mnie i moich bliskich działania pozwoliły mi na częściową poprawę stanu zdrowia oraz realizację wielu moich planów i marzeń. Pomimo choroby każdego dnia staram się żyć jak najbardziej aktywnie na miarę swoich możliwości. Aby móc zachować sprawność na podobnym poziomie z biegiem lat działania w zakresie leczenia oraz rehabilitacji muszą być coraz częstsze i intensywniejsze. To z kolei wiąże  się z koniecznością ponoszenia coraz większych kosztów.  Dlatego też zwracam się z prośbą o wsparcie. Możecie Państwo tego dokonać poprzez przekazanie 1% swojego podatku lub też dowolnej sumy w postaci darowizny. Wierzę że dzięki wieloletnim wysiłkom nad poprawą sprawności oraz pomocy jaką otrzymuję od wielu osób będę w stanie w przyszłości w miarę samodzielnie funkcjonować.

Za okazaną pomoc i zrozumienie wszystkim Darczyńcom serdecznie dziękuję.

Cel Szczegółowy: 10/PP

Nr konta 38 1090 1476 0000 0001 3550 0072

z dopiskiem „Darowizna na rzecz Pauliny Piętowskiej”