Martynka urodziła się 19.07.2004 jako zdrowa i śliczna dziewczynka. Dostała 10 pkt w skali Apgar. Niestety w 2 dobie życia lekarze wykryli wrodzoną wadę serca. Gdy skończyła 6 miesięcy, przeprowadzono operację, która się udała, jednak córka nie mogła wybudzić się z narkozy aż do 3 doby. Lekarze zapewnili jednak, że wszystko się udało i tak spokojnie sobie żyliśmy, mimo że Mała przez cały czas przyjmowała leki.

Nasze szczęście nie trwało długo - gdy Martynka miała rok zauważyliśmy, że się cofała, doszły przykurcze ścięgien, opóźnienie psychoruchowe, opóźnienie mowy, nadpobudliwość. Po czasie neurolog powiedział, że podczas operacji mogło dojść do niedotlenienia mózgu i postawiła diagnozę - Mózgowe Porażenie Dziecięce. Załamałam się... jednak nie był to koniec moich zmartwień... Gdy Mała skończyła 4 lata gastrolog stwierdził zanik kosmków jelitowych - „celiakię". W 2009 roku zrobiliśmy badania genetyczne - wykazały one, że córka ma rzadką wadę genetyczną, o której nic nie wiadomo kariotyp 46,XX,del(8)(p22).

Ja zrezygnowałam z pracy i w całości zajęłam się córki rehabilitacją. Rehabilitacja daje efekty, Martynka w wieku 8 lat zaczęła łączyć zdania, jest coraz bardziej samodzielna. Nauczyła się rozpoznawać oraz nazywać kolory. Dzięki diecie bezglutenowej przytyła, jednak lekarze mówią, że już więcej nie urośnie. Na pewno będzie potrzebna jeszcze operacja na sercu. Martyna jest pod stałą opieką lekarzy (kardiolog, okulista, logopeda, ortopeda, neurolog, gastrolog, endokrynolog, psycholog). Uczestniczy w rehabilitacji -  dogoterapia, sensomotoryka, basen, zajęcia grupowe. Zbierane pieniążki są przekazane na

rehabilitację oraz na turnusy rehabilitacyjne i kosztowne leki.

Aby córka mogła być w przyszłości samodzielną osobą, potrzebujemy Waszego wsparcia i Waszej pomocy, za co Wam już teraz bardzo dziękujemy!

mama Martynki

Asia

Cel Szczegółowy: 2/MK

Nr konta 82 1090 1476 0000 0001 3536 5129