Taki list otrzymaliśmy od jednej z naszych pracownic. Po jego przeczytaniu od razu wiedzieliśmy co robić. Łzy same płynęły do oczu a serce rwało sie do pomocy. Pracownicy Fundacji oddziału w Zielonej Górze bardzo szybko zorganizowali zbiórkę najpotrzebniejszych rzeczy i przekazali potrzebujące rodzinie.

"Moja rodzina pochodzi z Wielkopolski. Ojciec urodził się w Pobiedziskach i większość życia spędził w Poznaniu i w Gnieźnie. Ostatnie Święta Bożego Narodzenia były dla Nas wyjątkowe. Wyjątkowo smutne. Najbliższa siostra mojego Ojca w pożarze, w Pobiedziskach, straciła wszystko.

Pożar wybuchł wcześnie rano, gdy wszyscy spali. Dwupoziomowa kamienica przy
ul. Gnieźnieńskiej 1 była spalona w niemalże godzinę, na miejscu zginęła jedna osoba. Budynek nie nadaje się do zamieszkania. Ciotka z Wujkiem dostali mieszkanie zastępcze jednak potrzeby są ogromne. Brakuje im dosłownie wszystkiego (zarówno kocy, poduszek oraz pościeli) jak i szafy czy regału. Możliwość podzielenia się opłatkiem i bycia razem nabrała dla mnie innego znaczenia. Przy stole nie było ani dwunastu potraw, ani zupy świątecznej. Była cisza albo płacz. Wszędzie worki na śmieci i to, co udało się dosłownie chwycić uciekając z płomieni.

Mieszkanie zastępcze  jest w sumie puste, bez żaluzji czy roletek więc było po prostu jasno
i cicho. Pomocą dla moich bliskich mogą być zarówno rzeczy materialne, jak i produkty z długą datą ważności (makarony, ryże itd.). Myślę, że poza tym także podzielenie się informacjami z ludźmi którzy mają może podobne doświadczenia życiowe.

Ja po prostu nie znajduje słów by teraz pomóc bliskim dlatego postanowiłam prosić o pomoc. To mogę zrobić i wiem, że są wokół osoby o dobrym sercu potrafiące być wsparciem. Za każdą życzliwość serdecznie dziękuje i trzymam kciuki za to, że RAZEM ŁATWIEJ zrobić coś dla potrzebujących."